• 06-55777454
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Examen auto

Examen auto rijschool Westerbeek Dordrecht

Minimum leeftijd voor de auto (Audi Q2)
Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

  • Voor deelname aan het theorie-examen moet je minimaal 16 jaar zijn.
  • Voor rijlessen in de auto moet je minimaal 16,5 jaar zijn.
  • Voor het praktijkexamen moet je minimaal 17 jaar zijn.

 

Verklaring van rijvaardigheid
 Het CBR verzorgt in Nederland de rijexamens. Tijdens het examen beoordeelt het CBR of je goed in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Daarbij speelt de veiligheid van jezelf en van anderen een grote rol. Als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen wordt dit geregistreerd. U krijgt hiervan geen fysiek bewijs.

Verklaring van geschiktheid
Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn wordt ook dit geregistreerd.

Geen rijbewijs
Van het CBR krijg je geen rijbewijs. Dat verstrekt de gemeente waar je woont, dit na raadpleging van onder meer je eerdere registratie van rijvaardigheid en geschiktheid.

 

 

Het examen
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf.

Vooraf
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt wat er van je verwacht wordt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je, steeksproefsgewijs, een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

De rit
Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op diverse examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen

Fouten
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere verrichtingen, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen.

De uitslag
Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, wordt je rijvaardigheid en geschiktheid geregistreerd. Vervolgens kan je met twee pasfoto's en het vereiste geld bij het gemeentehuis in je woonplaats je rijbewijs krijgen.

Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren.


Faalangst Examen

Tussentijdse Toets bij het CBR

Auto examen bij het CBR

Onze gegevens

Rijschool Westerbeek
Rudyard Kiplingerf 30
3315 AA Dordrecht

06 - 55 777 454

info@rijschoolwesterbeek.nl

ING Nr. NL80INGB0000119345    
KvK Nr. 23042183    
BTW-Nr. 18217217    

Bovag aangesloten